Friday, 6 September 2013

Roti goreng

Selamat pagi semua....

Roti goreng sardin/sosej


Wah,Wah,Wah...apa mimpi kak dah bersiaran pepagi ni?!
Pagi ni mood kakdah baik, jadi kakdah masakkan untuk rakyat pagi ni roti goreng.
Alah roti goreng jer.? ingatkan mood baik dapatlah makan, makanan yang lazat dan special.
Eh!, hello....nasib baik kakdah nak juga masakkan breakfast, kalu kakdah layan novel jer, mau korang menangis kelaparan...nak macam tu?...Haa .jadi jangan banyak cakap.

Sebab kakdah buat light breakfast jer pagi ni ialah, kang tengahari nak pegi open house, pas tu nak g kenduri lak, pas tu nak g open house lagi dan malam kang nak g majlis ta'alim yang dihujungnya pasti ada makan2 lagi. So moralnya, pas breakfast ni dapur tutup untuk hari ini.

Meh kita che kit out (check it out) dia punya resepi. Alah sempoi jer. Seperti biasa myresepi menjadi rujukan. Resepi kali ini dapat dari otai Kak Besah. Bestnya resepi ini, memang tak serap minyak banyak, dan tepung yang ranggup. Maklum resepi dari orang yang berpengalaman.

Sumber : Myresepi
resepi : Kakbesah
Olahan : Kakdah

Roti Goreng Sardin kakbesah (xserap minyk)

Bahan-bahan ( 25 ketul )

  • SAMBAL SARDIN;
  • 20 tangkai cili kering - buang biji
  • 2 biji bawang besar- 1 diblend, 1 lg dipotong dadu
  • 5 ulas bawang putih & 2 cm halia muda
  • 1 tin sardin/tuna (425g)
  • 1 sudu teh pes asam jawa/2sd mkn air asamjawa
  • 1 bungkus besar/jumbo - roti potong
  • ADUNAN BATTER/CELOP;
  • 2 cwn (cwn kopi) tepung gandum
  • 1 cwn tepung beras
  • sebiji telur gred B (smua gred pn okeh)
  • 1 sudu teh garam & 1/2 sd teh srbuk kunyit utk warna
  • lebihkurang 1 2/3 cwn air 
  • minyak utk goreng terendam

Cara-cara

  1. blend cili, bwg putih & sebiji bawang besar. pastu panaskn 1 senduk minyak lalu ditumis hingga pecah minyak & garing.
  2. masukkan sos sardin tu, masak hingga likat. baru masukkan ikan sardin & bawang besar dadu. hancur2kan ikan hingga sebati bersama sambal. seimbangkan asam garamnya. bubuh sedikit gula. tambah kiub/ pati ikn bilis jika sambal sardin ada skit kureng dia punyer taste... 
  3.  msk hingga kering, kemudian angkat.
  4. campur sebati bhn2 utk batter bersama air hingga jadi sperti batter goreng pisang. jgn cair sangat..nnti kuih nmpk cenonit plak..
  5. panaskn minyak utk deep fry, pastu gelek roti bagi lembut. jgn la smpe pipih cm kertas yer..  
  6. letak sambal sardin atas roti, ikut suka lah nk boh banyak mana, kalo murahati boh banyak, kalo 'kede' boh skit.. xde sape nk argue, bak kate bdk2 skrang;"kite pnyer kuih kite pnyer ske la.. ade aku kesah?(ish,ish, sngguh kurang sopan..) sterusnyer gulunglah dgn kemas. tindih lah roti yg dh siap digulung tu dgn bnda ringan, jgn tndih ngn batu lesung..! hehe 
  7. then, celup roti dlm batter sampai rata, lalu masukkan dlm minyak pns. goreng hingga kuning keemasan. x perlu lama, bila batter dh garing & rangup, cukup.. 
  8. siap... bleh lah dibuat bekal ank2 ke skolah atau bekalan mengikuti rombongan cek Kiah ke Nilai3 utk cari baju Raye n kain langsir...hehe..

Kakdah wat dua versi untuk hari ini, ie sardin dan sosej. Sardin untuk abah, sosej untuk amat. Yang lagi dua orang korang pilihlah mana nak.

Sardin..untuk abah

Sosej untuk amat



Jemput makan semua....

1 comment:

  1. Harrah's Cherokee Casino - Mapyro
    Harrah's Cherokee Casino 사천 출장마사지 Resort & Hotel is located in the mountains, just 김해 출장안마 steps 제천 출장샵 from Harrahs Cherokee 충청북도 출장안마 Casino. This casino hotel has 1,200 나주 출장안마 rooms and suites

    ReplyDelete