Friday, 17 May 2013

BUBUR BARLI DAN JAGUNG

 
 
Hari ini si Amat demam lak pulak......inna lillah....
Tak ada lah teruk sangat pun.....selsema aje dan campur malas nak ke sekolah
So....dengan penuh drama dia cakap dia demam dan sakit.....
"TAK MO G SEKOLAH...NAK BEREHAT"....

Cuaca hari ini pulak gelap dan mendung semacam....
macam turut bersedih.....
Warghhhh malehnya nak g sekolah......
Tepat kul 10 am.....hujan turun dengan lebatnya hingga kul 12 noon
Hujan lebat selama dua jam....hmmm....memang sah akan ada kedengaran banjir kilat di KL....

Apa aku nak masak tuk budak demam ni.?.....
Dia ni kalu demam mesti tak lalu makan bagai......
Ahaaaah  kalu ikut sunnah.....bubur barli bagus untuk orang demam...
Apa-apa pun yakin Allah maha peyembuh...

Jadi terlanjur balik sekolah tadi, lunch dengan kawan lepak di Aeon Ampang, jadi teruslah aku beli bahan2 nak buat bubur ni...

Bahan - bahannya :

1/2 cwn barli
1 tin jagung (whole kernel) - aku guna 'ayam brand'
1 kotak santan 200ml
5 sudu makan sagu biji - basuh dan rendam sekejap
Gula/garam secukup rasa
2 helai pandan - di simpul
1 liter air

Cara :

  1. Rebus barli bersama air dan daun pandan hingga kembang.
  2. Masukkan gula, kacau hingga gula larut
  3. Masukkan sagu dan jagung tin yang telah dibuang air. Biarkan sekejap hingga mendidih.
  4. Masukkan santan dan garam. kacau hingga segalanya sebati dan elok pekat masaknya.


Sebab nak cepat, dan malas dan byk urusan aku masak di dalam rice cooker. Baru aku tau kalau nak barli cepat kembang lain kali masak jer dalam rice cooker...
Dapatlah sedekahkan semangkuk kepada mak mertua untuk dia berbuka puasa nanti.





No comments:

Post a Comment