"Mak.....ada request.....sok wat roti jala dan kari ayam lagi, kawan-kawan cakap sedap....tapi nak macam kari ayam ari tu tau....tak mo kari ikan".....angah
Tuuuuuuuu dia hang.......request kemain lagi....
"errr macam mana aku masak kari ari tu"..
"manalah orang tau.....orang pun makan sikit jer....yang lain semua kawan2 sebat"....
"Lupalah macam mana nak wat, apa yang aku buh lam lu selain ayam?"...blur........
"Alah buat jerlah yang macam bese mak masak".....
SO..........inilah masalah nya bila masak suka mencuba cuba dan tiada catatan mengenainya..
hmmm tengoklah nanti jumaat baru buat.....
oh tergendala rupanya resepi ku ini...he he he he tak perasan lak..
Ok marilah kita check resepi ku yang tak seberapa ini (sebab ramai lagi pakar kari diluar sana)
Ini sebenarnya resepi malas .....agak-agak macam mana yer resepi rajin..:)
Bahan-bahannya : Sukatan korang agak-agaklah yer..
Bawang merah - dimayang
Bawang putih - dimayang
Halia - dimayang
4 Sekawan
Rempah kari - aku suka campuran dua jenama rempah
(tak kisah apa jenama : eg babas + adabi)
Santan - aku guna kotak 'harmuni'
Kentang - jika suka
Ayam - secukupnya
Air kosong
Sos tomato
gula/garam
kiub ikan bilis - guna separuh jer
CARA-CARAnya
Tumis bahan yang dimayang hingga layu.
Masukkan 4 sekawan, tumis lagi hingga bawang garing.
masukkan rempah kari bersama air...guna api slow
masak hingga rempah benar-benar masak (kering dan garing)
masukkan ayam, gaul rata dan tunggu hingga ayam kecut.
Bila ayam dah kecut bolehlah tambah air secukupnya bersama kentang.
Agak-agak kentang nak empuk masukkan santan, garam, sos tomato dan kiub ikan bilis
masak hingga sempurna.
No comments:
Post a Comment