Abby : "Mak, tau tak nak masak benda ni...namanya.... macam mana nak sebut ye... ala...ala...ada bunyi.... kish kish, something like that la"
Me : "Apa tu?"
Abby : "makanan la, ada rasa ayam dan cendawan"
Me : "pie ker?"
Abby :" tak bukan..."
Me : " habis tu apa"
Abby : " tah apa nama dia......, dia ada kerak, macam mana nak citer yek"
Me : " quiche ker "
Abby : "apa tu ? agaknya la..kot"
Me : "hah dah kebetulan ko dok depan komputer tu, ko tanya mr G, taip 'quiche'.."
5 minit kemudian............
Abby : "hah benda nie lah.....ooooo itu ke nama nya. Nanti mak buat ye...."
and the rest is history...
Resepinya ini aku dapat dari sini . Memang terbaiklah dan terima kasih kepada empunya resepi.
QUICHE AYAM CENDAWAN
Dari :Koleksi Pastry Roti (4) Chef Nirmala
Sumber : Salina Abkamal
Bahan2 Kulit Pastry :
100 gm kentang - russet
240 gm tepung gandum
125 gm mentega
1/2 biji telur
1 sudu teh rosemary
2-3 sudu besar air sejuk - saya x letak
Bahan2 Inti :
300 gm isi ayam
200 gm cendawan butang
6 biji telur - saya letak 4 biji gred A
300 ml krim - saya letak 100 ml krim + 200 ml susu cair
2 sudu besar herba campur - saya letak 1 sb
sedikit garam
sedikit lada hitam
50 gm keju parmesan
Dari :Koleksi Pastry Roti (4) Chef Nirmala
Sumber : Salina Abkamal
Bahan2 Kulit Pastry :
100 gm kentang - russet
240 gm tepung gandum
125 gm mentega
1/2 biji telur
1 sudu teh rosemary
2-3 sudu besar air sejuk - saya x letak
Bahan2 Inti :
300 gm isi ayam
200 gm cendawan butang
6 biji telur - saya letak 4 biji gred A
300 ml krim - saya letak 100 ml krim + 200 ml susu cair
2 sudu besar herba campur - saya letak 1 sb
sedikit garam
sedikit lada hitam
50 gm keju parmesan
Cara2 :
1. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga lembut. Hancurkan dengan garfu .
2. Gaulkan mentega dan tepung hingga sebati, campurkan dengan kentang, telur, rosemary dan air sejuk (jika perlu) . Saya tak masuk air, jadi telur saya masuk sikit2 sambil gaul adunan pastry.
3. Tambah sedikit tepung kalau adunan melekit. Uli sampai sebati dan lembut.
4. Canaikan pastry dan letakkan ke dalam acuan saiz 9 inci, sejukkan selama 1 jam.
5. Ayam dan cendawan dipotong kecil2. Goreng dengan 1 sudu besar mentega sampai masak. Sejukkan .
6. Campurkan krim, telur, lada hitam dan garam serta herba campuran.
7. Taburkan ayam dan cendawan di atas kulit pastri yang sejuk.
8. Tuangkan adunan krim, taburkan cheese.
9. Bakar selama 45 minit pada suhu 170C sehingga keperangan.....SELAMAT MENCUBA!!!!!!
1. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga lembut. Hancurkan dengan garfu .
2. Gaulkan mentega dan tepung hingga sebati, campurkan dengan kentang, telur, rosemary dan air sejuk (jika perlu) . Saya tak masuk air, jadi telur saya masuk sikit2 sambil gaul adunan pastry.
3. Tambah sedikit tepung kalau adunan melekit. Uli sampai sebati dan lembut.
4. Canaikan pastry dan letakkan ke dalam acuan saiz 9 inci, sejukkan selama 1 jam.
5. Ayam dan cendawan dipotong kecil2. Goreng dengan 1 sudu besar mentega sampai masak. Sejukkan .
6. Campurkan krim, telur, lada hitam dan garam serta herba campuran.
7. Taburkan ayam dan cendawan di atas kulit pastri yang sejuk.
8. Tuangkan adunan krim, taburkan cheese.
9. Bakar selama 45 minit pada suhu 170C sehingga keperangan.....SELAMAT MENCUBA!!!!!!
No comments:
Post a Comment